Οι μαθητές του Β1 εκφράζουν τις σκέψεις τους για το σχολείο…

Από τη Μαρία Γεωργαλή
Αναρωτιέμαι?

Σκοπός του σύγχρονου σχολείου είναι να προσφέρει στους μαθητές γνώσεις για όλη τους τη ζωή και να τους βοηθήσει να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες. Είναι όμως σωστός ο τρόπος με τον οποίο αυτά διδάσκονται; Η πλειοψηφία των μαθητών απαντάει “όχι”. Οι καθηγητές πιέζουν τα παιδιά με καθήκοντα στο σπίτι, ενώ πολλοί μαθητές δεν βρίσκουν ελεύθερο χρόνο για οτιδήποτε άλλο! Το Υπουργείο Παιδείας (υπεύθυνο για το σχεδιασμό των αναλυτικών προγραμμάτων) πρέπει να καταλάβει ότι έχουμε κι άλλες ανάγκες, που έχουν σχέση με δραστηριότητες ωφέλιμες για το σώμα και το πνεύμα μας? Επίσης, καλό θα ήταν, εκτός από γνώσεις, οι  μαθητές μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας να αποκτούν αυτοπεποίθηση, να νιώθουν περιέργεια για το περιβάλλον τους και χαρά για μάθηση!!!

 

Από την Αθανασία Γεωργιάδου
                                                                                               Σχολείο: Ποια είναι τα μειονεκτήματά του;

 

Όπως όλα στην ζωή έτσι και το σχολείο έχει και τα μειονεκτήματα του! Μερικοί μαθητές θεωρούν πως το σχολείο έχει να δώσει μόνο αρνητικά και διάβασμα και περιορίζει την ελευθερία τους. Αυτά που εγώ δεν ευχαριστιέμαι καθόλου στο σχολείο είναι η «παπαγαλία», η αποστήθιση, η άγονη επανάληψη? με αυτό τον τρόπο δεν καταφέρνουμε να μάθουμε πράγματα που να τα θυμόμαστε έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα!!! Επίσης, οι εργασίες στο σπίτι είναι πολλές και συχνά μένουμε ξάγρυπνοι μέχρι αργά το βράδυ. Έτσι, την επόμενη μέρα δεν μπορούμε να αποδώσουμε στα μαθήματα , δεν τα καταλαβαίνουμε καλά και αναγκαζόμαστε να κάνουμε φροντιστήρια (αντέχουμε δεν αντέχουμε οικονομικά)? 

 
 
Από τη Χαρά Βλάχου 
 
 
Εργασίες? Εργασίες? Εργασίες?αντέχω;

Κατά την γνώμη μου το μεγαλύτερο μειονέκτημα της ζωής ενός μαθητή είναι τα μαθήματα στο σπίτι? γιατί τα παιδιά έτσι και αλλιώς ,για να μάθουν, πρέπει να πηγαίνουν σχολείο! Εκεί μένουν τουλάχιστον εφτά ώρες καθημερινά και η διδασκαλία των μαθημάτων θα πρέπει να είναι επαρκής! Έτσι, τα παιδιά δεν θα χρειάζονται «κατ? οίκον» εργασίες ?και είναι τόσο βαρετές?

 

 
 
 
 Από τη Μελίνα Θεοχαροπούλου
 Νιώθω άγχος? 

Λοιπόν, μπορώ να πω ότι το πιο ενοχλητικό στη σχολική μου ζωή είναι οι εργασίες στο σπίτι. Και αυτό, γιατί νιώθω πως δεν μου προσφέρουν τίποτε, απλώς είναι βαρετές?. και μου τρώνε όλη την ώρα! Δεν προλαβαίνω να κάνω και τίποτα άλλο. Έχω και  εναλλακτική λύση: Να τελειώνουμε τις εργασίες μας στο σχολείο, αντί να διαβάζουμε ένα ολόκληρο απόγευμα?.

Το δεύτερο που θα ήθελα να αλλάξει (και νομίζω πως μπορεί να γίνει εύκολα?)  είναι να μπορούμε να ακούμε μουσική, ως υπόκρουση, την ώρα του μαθήματος?.. Όχι φυσικά την ώρα που παραδίδει ο καθηγητής -και εντάξει δεν θα το βάλουμε και στην διαπασών_ άλλα λίγη μουσικούλα, ενώ κάνουμε ασκήσεις ή ενώ γράφουμε τεστ, θα ήταν πιστεύω πολύ χαλαρωτική και θα μας βοηθούσε να συγκεντρωθούμε?

 

 

Leave a Comment