Με αφορμή το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών… ξαναβλέπουμε ένα θέμα που μας απασχολεί: τη Φιλία!
Από τη Ματούλα Αϊβαζίδου, Στέλλα Βασσάρα και Βιβή Γαϊτανίδου

Ένα από τα σημαντικότερα αγαθά της ζωής είναι η φιλία. Στην εποχή η φιλία, όπως και άλλες αξίες αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους. Ένας μεγάλος κίνδυνος είναι η έλλειψη επικοινωνίας. Το φαινόμενο αυτό, συνήθως υπάρχει στις μεγάλες πόλεις, λόγω του ωραρίου εργασίας ή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων (ανάλογα με την ηλικία ) που είναι εξοντωτικοί. Επομένως ,ο ελεύθερος χρόνος των ανθρώπων είναι πολύ περιορισμένος. Η απομόνωση είναι ακόμα ένα θέμα που μαστίζει στην εποχή μας και δημιουργήθηκε με την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Πολλά παιδιά και ενήλικες, προτιμούν να περνούν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους μπροστά σε μια οθόνη, ξεχνώντας τους γνωστούς και τους φίλους τους. Στις σημερινές μέρες, έχει ξεκινήσει η φθορά και η εξαφάνιση ηθικών αρχών, όπως η φιλία και η αγάπη, με αποτέλεσμα την έλλειψη εμπιστοσύνης. Τώρα πια, οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται εύκολα τους άλλους και έτσι οι πραγματικές φιλίες είναι πολύ λίγες. Επίσης, στην σημερινή εποχή, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η μετανάστευση. Πολλοί άνθρωποι, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και πηγαίνουν στο εξωτερικό. Επομένως, οι φιλίες χάνονται, λόγω της απόστασης. Άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει αρνητικά, είναι ο εγωισμός. Όλοι θέλουμε να επιβάλουμε τη γνώμη μας χωρίς να ακούμε τη γνώμη του φίλου μας. Τέλος η υποκρισία ,ο φθόνος, η ζήλια και η διπροσωπία κάποιων ανθρώπων οδηγεί στην ύπαρξη λυκοφιλίας. Ωστόσο, κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από τη δική της κρίση αξιών και παθογένειας. Όμως ,οι άνθρωποι επειδή ζουν το παρόν, συχνά το υποτιμούν, ενώ ωραιοποιούν το παρελθόν είτε από απαισιοδοξία, είτε από άγνοια των πραγματικών δεδομένων.

Ιδέες από εργασίες μαθητών του Α1: Αδαμίδης Γεώργιος, Αλκιάν Έρικ, Αθανασιάδης Χρήστος, Αμοιρίδης Αλέξανδρος, Βελισσαρίου Ευτύχιος, Γατόπουλος Σωτήρης, Θώμογλου Ευσταθία.

 

Από την Ελισάβετ Αλεξιάδου και τη Φρόσω Αντωνιάδου

Η φιλία είναι ένα από τα καλύτερα αγαθά που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Ο φίλος μπορεί να σταθεί δίπλα σου σε δύσκολες καταστάσεις, να σε υποστηρίξει, να σε παρηγορήσει ή να σε προδώσει.

Στις μέρες μας η φιλία είτε ανάμεσα σε παιδιά είτε σε ενήλικες μπορεί να αντιμετωπίσει πολλούς κινδύνους. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις παρά στους καλούς φίλους ή ακόμα και στην οικογένειά τους. Πέρα όμως από τον χρόνο που αφιερώνει κανείς στους φίλους του, μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξει και η απόσταση. Υπάρχει περίπτωση κάποιος να μεταναστεύει στο εξωτερικό και να μην έχει τη ευκαιρία να ξανασυναντήσει τους φίλους του.

Όμως μια φιλία μπορεί να διαταραχθεί και από ζήλια ή προσωπικό συμφέρον. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν να προδώσουν τους φίλους τους με αντάλλαγμα προσωπικό όφελος. Επίσης φίλοι μπορούν να συγκρουστούν για συναισθηματικούς λόγους όπως για παράδειγμα η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας. Αρκετές φορές δηλαδή  αναπτύσσεται συμπάθεια από δύο φίλους για την ίδια γυναίκα και καταλήγουν τσακωμένοι.

Είναι φανερό λοιπόν πως η φιλία σήμερα πρέπει να ξεπεράσει πολλούς κινδύνους και εμπόδια για να επιβιώσει. Πρέπει όμως να γίνονται υποχωρήσεις για το καλύτερο δυνατό.

Ιδέες από τους μαθητές του Α1: Αναστασιάδη Λάζαρο, Αποστολίδη Λευτέρη, Γιαννακοπούλου Άννα-Μαρία, Γιάννη Σταυρούλα, Καψάλη Εμμανουήλ. 

 

Από την Καλλιόπη Θεοδωράκη, Έλενα Κεσμίρη, Χριστίνα Λουκά και Σοφία Μιχαηλίδου

Η φιλία είναι ένα πολύ πολύτιμο αγαθό , πρέπει όλοι να χουμε φίλους έστω και λίγους αλλά αληθινούς , για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στην ζωή αρμονικά και ευτυχισμένα. Παρ? όλα αυτά ένα μεγάλο μέρος των σχέσεων αυτών διαλύονται από διάφορους παράγοντες.

Ένας παράγοντας είναι το ψέμα. Αποτέλεσμα ενός ψέματος είναι να χαθεί η εμπιστοσύνη που υπάρχει ανάμεσα σε δύο φίλους ή φίλες. Αυτό φέρνει άσχημα αποτελέσματα καθώς η εμπιστοσύνη είναι κάτι πολύτιμο, που έχουν ανάγκη  όλοι οι άνθρωποι στις μέρες μας, γιατί τους δίνει κουράγιο και δύναμη.

Ένα ακόμα λόγος για να χαλάσει μια φιλία είναιο οικονομικός. Οι εξελίξεις που έφερε ο σύγχρονός πολιτισμός άλλαξαν τις φιλίες και οδήγησαν στην αποξένωσή τους. Επειδή πλέον τα χρήματα παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τα χρήματα και παραμελούν τους φίλους. Μια φιλία μπορεί να χαλάσει πολύ εύκολα αν για παράδειγμα κάποιος δεν δώσει κάποιο χρηματικό ποσό στον φίλο του ή δεν του επιστρέψει τα δανεικά.

Μπορούν τα συναισθήματα να χαλάσουν μια φιλία; Η διχόνοια και το μίσοςπου γεμίζουν τις καρδιές των ανθρώπων στις μέρες μας είναι ικανά.  Το μίσος μπορεί να δημιουργηθεί είτε εξαιτίας οικονομικών είτε συναισθηματικών λόγων. Αν δύο φίλοι έχουν τα ίδια συναισθήματα, για παράδειγμα, για μια κοπέλα, μπορεί να μαλώσουν άσχημα και να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, προσπαθώντας να δείξουν ότι είναι καλύτερος ο ένας από τον άλλον. Η ζήλια επίσης και η καχυποψίαεπηρεάζει σημαντικά τις φιλικές σχέσεις. Εάν λοιπόν ζηλεύεις τον φίλο σου πώς μπορείς να μοιραστείς μαζί του τη χαρά και τη  λύπη που μπορεί εκείνος να νιώθει; Και πάλι πώς ο φίλος μπορεί να εμπιστευτεί κάποιον που γνωρίζει ότι τον ζηλεύει;

Το διαδίκτυοείναι ακόμα ένα παράδειγμα, το ο οποίο μπορεί άμεσα να διαλύσει τις φιλίες των ανθρώπων. Τα παιδιά, κυρίως, παίζουν στον υπολογιστή όταν έχουν ελεύθερο χρόνο, με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν έξω και να μην μιλάνε καθόλου με τους φίλους τους. Σε περίπτωση που συναντηθούν δύο φίλοι μπορεί να μαλώσουν για ανούσια πράγματα, καθώς όταν παίζεις πολλές ώρες στο διαδίκτυο γίνεσαι νευρικός.

Τελευταίος παράγοντας, αλλά πολύ σημαντικός που επηρεάζει τις φιλίες είναι ο ρατσισμός, ο οποίος έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Πολλά άτομα εθίζονται στον αλκοολισμό και ακόμα χειρότερα στα ναρκωτικά. Πρέπει να τους βοηθάμε να το ξεπεράσουν και να μην τους απομονώνουμε από τις παρέες. Επίσης κάποια άτομα που ασκούν βία σε κάποια άλλα άτομα λόγω διαφορετικής γλώσσας, χρώματος και ψυχολογίας απομονώνονται. Πολλές φορές, παρά τις καλές προθέσεις των  άλλων, πολλοί άνθρωποι μαλώνουν με τους γύρω τους  με αποτέλεσμα να στερούνται τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να τους στηρίξουν. 

Επομένως οι παράγοντες που οδηγούν στην διάλυση φιλικών σχέσεων είναι κυρίως ρατσιστικοί και οικονομικοί, σε μια εποχή, μάλιστα,  που έχουμε  πραγματικά   ανάγκη τους φίλους!

 

Το κείμενο περιέχει τις απόψεις που “αλιεύθηκαν” από τις εργασίες “περί κινδύνων φιλίας¨ των μαθητών του Α2: Γρεπινιώτη Ροζαλία,Διαμαντίδη Θεόφιλου, Θεοδωρίδη Γρηγόρη, Θεοδωράκη Καλλιόπης, Κελνικόλα Κωσταντίνου, Κεσμίρη Έλενας, Κουσαγιαννίδου Νικολέττας,Λουκά Χριστίνας, Μαρινάκη Γιώργου, Μανιάδη Χρήστου, Μιχαηλίδου Σοφίας, Μιχαηλίδη Λάζαρου, Μιχαηλίδη Μιχάλη.

 

Leave a Comment