Από την Ειρήνη Δημήτρη,Γιώτα Καραμιχάλη,Ζωή Κουτουρούσιου

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε πριν από λίγο καιρό και για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το «θρυλικό» πλοίο, το θωρηκτό «Αβέρωφ». 

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, το καταδρομικό πλοίο βγήκε στο Αιγαίο μετά από 70 χρόνια. Το πολεμικό σκάφος αποκτήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και παραδόθηκε στη χώρα στις 15 Μαΐου του 1911 και έμεινε στην ιστορία, επειδή άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13).

Στην πόλη μας παρέμεινε για έναν μήνα(και παραπάνω?) με στόχο να δώσει τη φλόγα, το μήνυμα της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας στη Βόρεια Ελλάδα και στους Θεσσαλονικείς κάθε ηλικίας, που το περίμεναν με μεγάλη λαχτάρα?

Το ενδιαφέρον για επισκέψεις στο ιστορικό πλοίο ήταν ζωηρό. Περισσότερα από 150 σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, αλλά και πάρα πολλοί απλοί πολίτες  επισκέφτηκαν τη ναυαρχίδα, περιηγήθηκαν στους χώρους της και μεταφέρθηκαν νοερά σε άλλες, δύσκολες εποχές? Θα ήταν ωραία ιδέα να μας επισκεφτεί και του χρόνου?

 

 

Leave a Comment