Από τον Διαμαντή Διαμαντακίδη και τον Ιωάννη Κυριαζή

Το γεγονός έχει σχέση με το θάνατο δύο φοιτητών από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιού και τον αγώνα άλλων τριών να κρατηθούν στη ζωή. Το περιστατικό συνέβη στη Λάρισα, όπου οι φοιτητές βρέθηκαν στο σπίτι δύο εξ αυτών και άναψαν ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι για να ψήσουν. Αρχικά το άναψαν έξω από το σπίτι, αλλά στη συνέχεια το μετέφεραν μέσα για να τρώνε αλλά και για να ζεσταίνονται. Έτσι συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα που προκάλεσε τον θάνατο των δύο φοιτητών, ενώ οι άλλοι τρεις μεταφέρθηκαν στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου της Λάρισας σε κρίσιμη κατάσταση.

Διαλέξαμε το συγκεκριμένο θέμα, γιατί το θεωρούμε από τα σημαντικότερα της εβδομάδας που πέρασε. Ο θάνατος δύο νέων ανθρώπων και ο κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους και οι άλλοι τρεις είναι ένα λυπητερό γεγονός που πρέπει να το προσέξουμε και να καταλάβουμε τις αιτίες που το προκάλεσαν για να μη ξανασυμβεί. Επίσης το επιλέξαμε γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τα αίτια που το προκάλεσαν. Τέλος μας έκανε εντύπωση ότι οι φοιτητές χρησιμοποίησαν ένα μαγκάλι για να ζεσταθούν, δηλαδή ένα μέσο θέρμανσης που χρησιμοποιούσαν πριν από πολλά χρόνια.

Για την εργασία μας στηριχθήκαμε σε άρθρα του τύπου. Αρχικά η «Ημερησία» παρουσιάζει απλά το γεγονός χωρίς να το σχολιάζει. Η εφημερίδα «Έθνος» δεν παρουσιάζει μόνο το γεγονός αλλά τονίζει την άγνοια των φοιτητών για τους κινδύνους της χρήσης του μαγκαλιού σε κλειστό χώρο. Η άποψη αυτή υποστηρίζεται από έναν καθηγητή Χημείας, ο οποίος τονίζει την ανάγκη το κράτος να ενημερώσει τους πολίτες για τους κινδύνους αυτούς. Τέλος, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»  περιγράφει το γεγονός αλλά αναφέρει και την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου της Λάρισας, το οποίο υποστηρίζει ότι για το τραγικό περιστατικό φταίει η κυβέρνηση, η οποία με την πολιτική της έχει οδηγήσει στην ανεργία, στη φτώχεια και έχει αναγκάσει τους πολίτες να χρησιμοποιούν επικίνδυνους τρόπους για να ζεσταθούν.

Γενικά σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) η κοινή γνώμη υποστηρίζει ότι για το γεγονός έχει μεγάλη ευθύνη το κράτος που με τα σκληρά οικονομικά μέτρα που εφαρμόζει, λόγω της κρίσης, αναγκάζει τους πολίτες να προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα με κάθε τρόπο και έτσι να χρησιμοποιούν τρόπους θέρμανσης ξεπερασμένους και επικίνδυνους για την υγεία.

 

 

Leave a Comment