Από την Πέγκυ Μαντοπούλου

21 Μαρτίου 2013. Παγκόσμια ημέρα ποίησης και επέτειος 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή Καβάφη. Λόγω αυτών των δύο γεγονότων διοργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού ?Χρήστος Τσακίρης? αφιέρωμα στον εξαίρετο αυτό ποιητή. Με αυτή την αφορμή, μας πρότειναν οι καθηγήτριές μας, κ. Μπέντση και κ. Θεοδωρίδου να πάμε να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση.

Ακούγοντας αυτήν την ιδέα ενθουσιάστηκα, διότι τη φετινή χρονιά, στα πλαίσια του σχολικού βιβλίου των κειμένων διαβάσαμε ποιήματα του ποιητή, τα οποία μου άρεσαν πολύ και μου κίνησαν το ενδιαφέρον για την ποίηση.

Έτσι, μια μικρή ομάδα μαθητών μαζί με τις καθηγήτριες επισκεφτήκαμε αυτή την εκδήλωση. Μάλιστα, οι καθηγήτριές μας, μάς πρότειναν να τραβήξουμε φωτογραφίες, βίντεο και να κρατήσουμε σημειώσεις από θέματα της αρεσκείας μας.

Οι απαγγελίες ποιημάτων με συνοδεία κάποιας μουσικής υπόκρουσης, τα μελοποιημένα ποιήματα που προβάλλονταν μέσω power point μαζί με αρμονικές φωτογραφίες, τα παιδικά χορευτικά σύνολα και μια μικρή μήκους ταινία που παρακολουθήσαμε, με έκαναν να νιώσω δέος και θαυμασμό για τον ποιητή, ειδικά όταν συνειδητοποίησα πως όλα αυτά γίνονταν από παιδιά της ηλικίας μου και μικρότερα.

Η όλη εκδήλωση διήρκησε περίπου 1,5 ώρα. Η αλήθεια είναι πως ούτε που κατάλαβα πόσο γρήγορα πέρασε η ώρα. Θα μπορούσα να κάτσω άνετα και να παρακολουθήσω τόσο και άλλο τόσο. Όταν έπεσε το χειροκρότημα νόμιζα πως κάτι ξέχασαν και ότι συνεχίζονταν αλλά τελικά, απλά νόμιζα.

Ευελπιστώ και εύχομαι να γίνουν και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις χωρίς ωστόσο να απαιτείται κάποια αφορμή (όπως, η παγκόσμια ημέρα ποίησης) έτσι ώστε να μπορέσουν και άλλα άτομα της ηλικίας μου τα οποία σνομπάρουν την ποίηση να παρακολουθήσουν παρόμοιες εκδηλώσεις και να συνειδητοποιήσουν τη μαγεία της ποίησης!

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση:

(“θάλασσα του πρωϊού”, χορός, Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου)

 

(θεατρικό δρώμενο βασισμένο στα “Τείχη”, τα “Παράθυρα” και το ποίημα του Μιροσλάβ Χόλουμπ “η Πόρτα”, 2ο Γυμνάσιο Νεάπολης)

Leave a Comment