Από τη Μαρία Μαυροπούλου

Η μητέρα φύση εκτός των άλλων προνόησε και για το θέμα της ευφυΐας στο κεφάλαιο που ονομάζεται άνθρωπος. Εμείς με τη σειρά μας εκτός από το να διαφυλάξουμε, μπορούμε και να ενισχύσουμε την εξυπνάδα μας! Πώς; Ε, λοιπόν η Κατά… Τείχη είναι εδώ, ανοίγοντας μπροστά σου το κεφάλαιο ?Τροφή και Ευφυΐα?.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Ήξερες φίλε αναγνώστη πως η μαγιονέζα στα σάντουιτς του κυλικείου (στην συγκεκριμένη περίπτωση) ανεβάζει το δείκτη ευφυΐας σου σε μεγαλύτερα επίπεδα σε σχέση με πριν; Φυσικά η απορία είναι η εξής : θα φάω ένα κουτί μαγιονέζα και θα γίνω Aϊνστάιν; Αυτό δεν ισχύει φυσικά, όμως όταν καταναλώνεις την μαγιονέζα γίνεσαι λίγο περισσότερο έξυπνος! Δηλαδή αν με βαθμό ευφυΐας το 10 ως το άριστο ας πούμε πως είσαι 6, με μια κουταλιά μαγιονέζα ανεβαίνεις στο 8! Αυτή η καταπληκτική ενέργεια, προέρχεται από τα Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν τον εγκέφαλό μας από τη γήρανση.

Επιπλέον, αν πιείς μια κούπα πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη πριν το διάβασμα, η ύλη που θες να διαβάσεις θα φύγει στο πιτς-φυτίλι. Το τσάι οξύνει την ευφυΐα, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη ?μίλα μου για μήλα? κ κυρίως για μπανανόμηλα! Τα μήλα δεν είναι μόνο ευχάριστα σε γεύση, αλλά και πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Γι αυτό το λόγο ενισχύουν τη μνήμη και είναι όπλο ενάντια στο Αλτσχάιμερ.

Κάτι ξένο στους περισσότερους αλλά εξαιρετικά εύγευστο είναι κάποιοι μύκητες που ξεφυτρώνουν απ? τη γη και είναι … τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια είναι φτωχά σε λιπαρά, αλλά πλούσια σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στη συγκέντρωση. Χαρακτηριστικό γνώρισμα μανιταριών είναι πως… 10 μανιτάρια ισοδυναμούν με δύο χοιρινές μπριζόλες, δίνοντας ελάχιστες θερμίδες!

Όμως η φύση προνοεί και τους γλυκατζήδες γιατί και οι σοκολάτες υγείας βοηθούν τον εγκέφαλο μας. Αυξάνουν την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες μας φτιάχνουν τη διάθεση κ περιέχουν καφεΐνη η οποία σε μικρές δόσεις προκαλεί αίσθημα τόνωσης- μην το δένουμε όμως σχοινί κορδόνι, γιατί σε μεγάλες ποσότητες παχαίνουν!

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει χρειάζεται καύσιμο, δηλαδή γλυκόζη. Μπάρες δημητριακών, κριτσίνια ή μια μπανάνα, αποτελούν σούπερ πηγές γλυκόζης και πρέπει να καταναλώνονται συχνά μέσα στο εικοσιτετράωρο ως σνακ.

Βέβαια, μπορεί η φύση να μας χάρισε ευφυΐα, μπορεί οι αποδόσεις μας να καλυτερεύουν όταν τρώμε ?έξυπνα?, αλλά πρέπει να ανοίγουμε και κανένα βιβλίο που και που!

Leave a Comment