Από τη Ράνια Μανδαλάκη

Στο έκτο κείμενο της 4ης ενότητας παρουσιάζεται μια Ευρώπη όμορφη, με ίσα δικαιώματα σε όλους. Μια Ευρώπη της γυναίκας και του παιδιού, δίκαιη, που αγωνίζεται εναντίον της ανεργίας, του αποκλεισμού και των αρνητικών φαινομένων, που οι Ευρωπαίοι μπορούν να καταπολεμήσουν από κοινού. Μια Ευρώπη πιο ανήσυχη για την διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στους ανθρώπους, τα ζώα και τη φύση. Μας περιγράφει λοιπόν μια Ευρώπη όπως θα θέλαμε να είναι, η οποία ευελπιστεί και θέλει να γίνει έτσι, εάν τη βοηθήσουμε να πετύχει.

Στο έβδομο κείμενο της ίδιας ενότητας , παρουσιάζονται οι μετανάστες ως μη Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους εθνικούς πολίτες. Τους θεωρούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας ή είλωτες και έτσι παραμένουν στο άγχος και την ανασφάλεια, περιμένοντας να αποκτήσουν την άδεια παραμονής τους, που μάλιστα κοστίζει ακριβά. Επομένως, δεν αναφέρεται σε μια δημοκρατική Ευρώπη.

Πιστεύω ότι είναι δύο διαφορετικά κείμενα, με άλλη προσέγγιση το καθένα. Το πρώτο τονίζει ότι όλοι είναι ίσοι, ενώ το άλλο κείμενο τονίζει την ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων που κατοικούν στην Ευρώπη: πολίτες με διαφορετικά δικαιώματα.

Με αφορμή τα παραπάνω κείμενα θα ήθελα να σας εκφράσω την επιθυμία μου και νομίζω όλων μας, ότι το ιδανικότερο θα ήταν να ζούσαμε σε μια Ευρώπη όπως αυτή που παρουσιάζεται στο κείμενο 6, δηλαδή σε μια Ευρώπη όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, βοηθάει ο ένας τον άλλο και δεν είναι καχύποπτοι, όπου κυριαρχεί η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η αγάπη και η συμπόνια, δεν υπάρχει ο κοινωνικός αποκλεισμός των ατόμων που βρίσκονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και προσφέρονται ίσες ευκαιρίες σε όλους. Σε μια Ευρώπη που δεν θα υπάρχει εγκληματικότητα και οι άνθρωποι δεν θα πίνουνε, όλοι θα είναι ικανοποιημένοι από την πολιτική κατάσταση που θα υπάρχει στην χώρα και όχι απογοητευμένοι και απελπισμένοι, θα μπορούν να βρουν δουλειά στην χώρα όπου έχουν γεννηθεί, έχουν μεγαλώσει και έχουν αγαπήσει, θα μπορούν να ασχοληθούν με το επάγγελμα που έχουν επιλέξει και όχι να κάνουν μια άλλη δουλειά καθαρά από ανάγκη (όλοι γνωρίζουμε πώς αν ασχοληθείς με το επάγγελμα που αγαπάς αποδίδεις και καλύτερα) και βέβαια αν βρουν δουλειά.

 Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν να κυνηγάς τα όνειρά σου και να παλεύεις για αυτά, έτσι λοιπόν μην τα παρατάτε ποτέ και προσπαθήστε για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο το δικό σας αλλά και του τόπου σας,  παλέψτε για το αύριο των παιδιών σας? η Ευρώπη θα γίνει καλύτερη αν την βοηθήσουμε εμείς να γίνει!!!

ΥΓ: Αν είναι να γίνει θα γενεί αλλιώς θα προσπεράσει ?ή θα την προσπεράσουμε!

(με αφορμή την ενότητα που αναφέρεται στην Ευρώπη, γ΄ γυμνασίου)

Leave a Comment