• Τοποθεσία: Οι Συκιές ανήκουν στο νομό Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Βρίσκονται στα βόρεια ? βορειοδυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και μάλιστα εκτός των τειχών της παλιάς πόλης. Το βόρειο ? βορειοανατολικό όριο του Δήμου εντοπίζεται στην περιοχή του Επταπυργίου και της Ακροπόλεως. Ακολούθως, η διοικητική περιφέρεια των Συκεών εκτείνεται προς τα νότια ? νοτιοδυτικά, κατά μήκος των παλιών τειχών, της Πύλης Εσκί Ντελίκ (παλιά τρύπα), του Πύργου του βυζαντινού δεσπότη Μανουήλ και της Πύλης Γενί Ντελίκ (καινούργια τρύπα). Το νότιο πέρας του Δήμου οριοθετείται στην περιοχή της κατεστραμμένης σήμερα Ληταίας Πύλης (Γενί Καπού) των τειχών, περίπου στο ύψος της σημερινής οδού Αγίου Δημητρίου. Συνορεύει στα βόρεια και ανατολικά με το Δήμο Πεύκων και το Δήμο Χορτιάτη, στα νότια με τους Δήμους Αγίου Παύλου και Θεσσαλονίκης και στα δυτικά με τους Δήμους Νεάπολης και Πολίχνης.

  • Πληθυσμός: Έχει συνολική έκταση 3800 στρέμματα και πληθυσμό 55.000 κατοίκους, όπως εκτιμάται για το 2007. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού της ΕΣΥΕ που πραγματοποιήθηκε το 2001, ο πραγματικός πληθυσμός ήταν 41.726 κάτοικοι ενώ ο μόνιμος πληθυσμός, που είναι λίγο μεγαλύτερος, ανέρχεται σε 42.787 κατοίκους.Είναι κατ? εξοχήν τόπος κατοικίας, περιοχή ξεχωριστή όχι μόνο για τη μορφολογία του εδάφους αλλά και για τη γειτνίασή της με το υπέροχο δάσος του Σέιχ Σου. Είναι ο τόπος που ρίζωσαν οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας, του Πόντου, και της Ανατολικής Θράκης, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και αποδείξεις ότι κατοικήθηκε και σε πολύ παλιές εποχές. Από το 1991 μέχρι σήμερα ο πληθυσμός του Δήμου παρουσίασε αύξηση της τάξης του 22,5% σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή, ενώ η αντίστοιχη αύξηση της χώρας ήταν κατά μέσο όρο 7%.

Πατήστε εδώ για μια EIKONIKH ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ !!!

  • Έκταση: Από το σύνολο της έκτασης του Δήμου, το μεγαλύτερο ποσοστό (52.6%) αντιστοιχεί στη δασική έκταση του Σέιχ-Σου, που ανήκει στη διοικητικά όρια του Δήμου, και έχει έκταση 2000 στρέμματα. Η υπόλοιπη έκταση, της τάξης των 1800 στρεμμάτων, καλύπτεται από τον οικισμό των Συκεών. Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Δήμους του ΠΣΘ ο Δήμος Συκεών κατέχει τη 10η θέση ως προς την έκταση που καταλαμβάνει.
  • Μνημεία: Το μνημείο του Επταπυργίου είναι το σήμα κατατεθέν του Δήμου. Ένας χώρος, μνημείο σήμερα, κολαστήριο μέχρι χθες, που μαρτυρεί τη συνεχή αντίσταση του λαού μας, στην τουρκοκρατία, τη γερμανική κατοχή και την περίοδο της επταετίας. Το εξωτερικό τείχος της παλιάς πόλης, που χρονολογείται από το 315 π.Χ , γειτνιάζει με το Δήμο, σε μήκος περίπου 1500 μέτρων, αρχίζοντας από το Επταπύργιο ? Ακρόπολη, κατηφορίζοντας κατά μήκος των τειχών σχεδόν μέχρι την Ληταία Πύλη.

Πηγή: Δήμος Νεάπολης-Συκεών

Η φωτογραφία "Επταπύργιο τη νύχτα" παραχωρήθηκε ευγενικά από την κ. Δροσούλα Στέλλα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ